Skip to main content

LCC Stories | NedCann

Cannabisproducent NedCann ligt in Ohrid, Noord-Macedonie aan een prachtig meer, niet ver van de bergen. CEO en oprichter Stephan van Gerven vertelt dat hij vooral geluk heeft gehad met het vinden van zijn locatie; een voormalig fabrieksterrein waar ooit auto-onderdelen werden gemaakt. Doordat er vroeger zware machines draaiden, waren er al voldoende aansluitingen voor elektriciteit en water aanwezig voor grootschalige teelt. EU kandidaat-lidstaat Noord-Macedonië kent lage lonen, er werken al veel mensen in de landbouw, en er groeit zelfs cannabis in het wild. Nadat het land in 2016 medicinale cannabis legaliseerde, besloot Stephan daarom in Macedonië een van de grootste teeltlocaties van Europa op te zetten. Zodra het bedrijf voldoet aan de EU-GMP eisen, ligt in principe een groot deel van de wereld open voor export van NedCann producten.

NedCann wil meer dan alleen cannabisbloemen telen of medicinale olie maken. Het heeft ook grootse plannen om nieuwe variëteiten te ontwikkelen, cannabiszaad en kloons te leveren aan andere LPs, en om onderzoek te gaan doen in samenwerking met Universiteiten. Zo zijn er naast 100 teeltruimtes voor gestandaardiseerde binnenteelt, ook 26 kleinere kamers (totaal 1700 m2) gebouwd voor R&D projecten. Een kantoorpand van 2000 m2 is al gereserveerd voor het ontwikkelen van een onderzoekscentrum, en de eerste connecties met de Universiteit van hoofdstad Skopje zijn reeds gelegd. Het wachten is nu op de start van de teelt, gepland voor later dit jaar.

Stephan weet waar zijn talenten liggen, en werkt graag samen met partners die ontbrekende kennis inbrengen. Zo zijn er al veel bestaande connecties met de LCC. Een voormalig adviseur van Koppert in de Balkan werkt nu voor NedCann en zorgt voor een soepele relatie met de overheid. Perfect Plants zal binnenkort startmateriaal (stekjes) leveren vanuit Zuid-Afrika. ProPharma Group is betrokken bij de GMP certificering van het gehele productieproces.  Bovendien zijn er contacten geweest met Grodan, Oreon, Havecon en Cannabis-drying over het doen van onderzoek naar de teelt en verwerking. Zo is er een plan om een kas neer te zetten van circa 10.000 m2 voor het opkweken van jonge planten voor export naar andere LPs.

Zelf heeft Stephan al decennia ervaring met zijn favoriete plant, als teler maar ook als eigenaar van een coffeeshop in Delft. De huidige Mastergrower van NedCann, met een teeltervaring van wel 22 jaar, is zijn carrière lang geleden begonnen onder toeziend oog van Stephan. Een oude rot in het vak dus, maar wel één die zich niet snel gek laat maken door de toenemende concurrentie op de legale cannabismarkt. Volgens Stephan duurt het namelijk nog jaren voordat de meeste telers echt begrijpen wat GMP eisen betekenen voor de kwaliteit van cannabis teelt en verwerking. En juist daar wil hij zich dus gaan onderscheiden. En als het allemaal gaat lopen, dan zijn er uitbreidingsplannen in Griekenland en in Azië. Genoeg redenen dus voor de LCC om NedCann goed in de gaten te houden.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.