Skip to main content

LCC-bestuurslid Arno Hazekamp was uitgenodigd als spreker op een netwerkevenement voor de cannabisindustrie in Zwitserland. Het evenement vond plaats op 14 april in de voormalige papierfabriek in Zürich en werd georganiseerd door CB Club. Het belangrijkste onderwerp van de dag was de aanstaande legalisering van recreatieve cannabis in heel Europa. Verschillende landen – waaronder Duitsland, Luxemburg en Macedonië – overwegen momenteel om het gebruik van cannabis door volwassenen te legaliseren. Malta legaliseerde persoonlijke consumptie al in december 2021, hoewel roken in het openbaar verboden blijft. In tegenstelling tot dergelijke initiatieven, hebben Nederland en Zwitserland besloten dat een nationaal experiment nodig is om te bepalen wat nodig is om de markt voor volwassen cannabisgebruik volledig te legaliseren. Deze experimenten moeten informatie opleveren over hoe de keten ingericht moet worden, op welke manier de zwarte markt kan worden afgesneden en hoe consumenten bewust kunnen worden gemaakt van de risico’s van cannabisgebruik (schadebeperking). Hoewel cannabisliefhebbers Canada vaak aanwijzen als een succesvol voorbeeld van legalisatie, concludeerde een officieel rapport voor de Nederlandse regering in 2019 dat het Canadese model misschien niet het beste voorbeeld is om te volgen.

Experiment

Het dag vullende evenement werd goed bezocht door meer dan 100 cannabisprofessionals uit Zwitserland en daarbuiten. In een panel genaamd ‘Pilotprojecten voor volwassen gebruik van cannabis: een update uit Zwitserland en Nederland’ presenteerde Arno kort de opzet, doelen en ontwikkelingen van het Nederlandse Experiment Gesloten Koffieshopketen. In hetzelfde panel presenteerde Lino Cereghetti, COO bij Pure Holding AG, kort de details van het aanstaande Zwitserse experiment. Beide experimenten zijn gepland om ergens in 2022 van start te gaan en het zal enkele jaren duren om gegevens over cannabisconsumptie te verzamelen. De eindconclusies van dit experiment zullen helpen om het wettelijke kader voor recreatieve cannabisproductie en -gebruik van de toekomst vorm te geven.

Nederland

Een groot verschil tussen beide landen is dat Nederland al een gevestigde landelijke cannabismarkt heeft in de vorm van ‘coffeeshops’. Het Nederlandse experiment is gebaseerd op het selecteren van 10 steden verspreid over het land waar alleen legaal geproduceerde cannabis wordt verkocht. De ervaringen en voorkeuren van cannabisconsumenten die de coffeeshops nieuwe stijl bezoeken, worden vervolgens vergeleken met de gemiddelde consument in conventionele coffeeshops. De regels en voorschriften van het experiment zullen in het hele land hetzelfde zijn.

Zwitserland

Zwitserland daarentegen heeft nooit een legale cannabismarkt gehad. Het Zwitserse experiment is gebaseerd op het selecteren van een groep van enkele duizenden cannabisgebruikers in meerdere regio’s/steden die toegang hebben tot legaal geleverde cannabis. Hun voorkeuren en ervaringen worden gedocumenteerd en gebruikt als leidraad bij het opzetten van het toekomstige kader voor legalisatie. Omdat elke deelnemende regio kan verschillen in de details van hun lokale experiment, zal de Zwitserse situatie in feite bestaan ​​uit tien of meer sub-experimenten, zonder vergelijking met een bestaande cannabismarkt. Hierdoor zijn er belangrijke overeenkomsten en verschillen tussen de Nederlandse en Zwitserse situatie.

Kennis uitwisselen

Hoewel de Legal Cannabis Coalition (LCC) formeel geen onderwerp was op het programma, was er gedurende de dag volop gelegenheid om de LCC te positioneren als een organisatie met goede kennis van het Nederlandse experiment en met goede connecties met veel van de kwekers, coffeeshops en betrokken autoriteiten. Ook vertegenwoordigers van de LCC-leden Koppert en Royal Brinkman waren bij het evenement aanwezig. Aan Zwitserse kant vertegenwoordigden de leden van de CB Club een schat aan kennis over het experiment dat zich in Zwitserland aan het ontwikkelen is. In december 2021 hebben LCC en CB Club al een Zoom-call van 2 uur gehad om de details van beide nationale cannabisexperimenten te vergelijken. Het doel van deze bijeenkomsten is om LCC en CB Club regelmatig bij elkaar te brengen om de ontwikkeling en voortgang van de cannabisexperimenten te bespreken. Door een platform voor discussie en kennisuitwisseling te creëren, hopen we in beide landen een belangrijke gesprekspartner te worden. Dit met als doel ervoor te zorgen dat beide experimenten een maximale kans hebben op een succesvol legalisatiemodel voor de toekomst van recreatieve cannabis in Europa. Samen kunnen we unieke expertise bieden om deze experimenten te helpen optimaliseren en ervoor te zorgen dat we over 4 of 5 jaar bruikbare resultaten zullen behalen.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.